torsdag 11 november 2010

Möteskulturdagen..

Från sjuksängen tog jag igår del av SVT Forums sändning från rubricerad händelse, en sevärd repris.
Ett seminarium om mötesteknik, bland annat om hur politiska möten kan förbättras. Experter på kommunikation berättade om viktiga faktorer för att kommunikation ska fungera bra.

Tommy Lundberg, författare tillsammans med Ola Berggren till boken "Ledarskap på apstadiet" ISBN 9163364344, föreläste om vårt släktskap med schimpanserna...otroligt intressant utifrån det kommunikativa perspektivet. Jag visste inte att vi människor är till 99,4% genetiskt lika schimpanserna. En stor skillnad är att våra apsläktingar inte kan prata men istället har de ett mycket utvecklat kroppsspråk.

Föreställningen av att schimpanserna plockar löss på varandra stämmer inte, schimpanser har väldigt sällan löss..nej schimpanserna ägnar sig åt arbete 3-4 timmar om dagen och resterande tid ägnar de sig åt att pyssla om varandra..det är därför de plockar, en slags massage..de berör varandra och föreläsaren kallade detta för grooming.

Den framtida interaktiva möjligheten diskuterades också och frågan ställdes hur det kommer att se ut med tekniken om 5 år. Uppfattningen var att dagens teknik kommer att hålla sig men den stora skillnaden om 5 år är att vi lärt oss nyttja interaktiviteten på ett mycket mer adekvat sätt. Så får väl dra slutsatsen då att man behöver vara på tårna med att lyssna in de tekniker för interaktiv kommunikation som kommer att utvecklas de kommande åren.

Spännande även om jag klarar mig bra med Skype!




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar