onsdag 22 september 2010

Hur har vi det..

men grundvalsbegreppet Solidaritet??

Solidaritet (av latinets solidum, hela summan, kapitalet) innebär för kollektiv att gemensamt ta ansvar för något, inbördes gemenskap, att i egenskap av del av en grupp verka hänsynsfullt utan egenintresse för denna grupps bästa.
Källa Wikipedia


Den filosofiska tesen handlar om frågeställningar som "Hur har vi det med Solidariteten?" "Hur går det till att vara solidarisk?" "Hur fungerar solidariteten i den närmaste omgivningen?"

Oj..läge för uppsatsskrivning:)
Min uppfattning är att solidaritet är något fint..i en solidarisk värd hjälper man varandra..man stöttar varandra och man delar på ansvar eller tar gemensamt ansvar för saker. Det kan gälla familjen, en förening, en skolklass eller på arbetsplatsen.

Gillar den senare delen av formuleringen "att i egenskap av del av en grupp verka hänsynsfullt utan egenintresse för denna grupps bästa." ..just det!

Det blir ju ett väldigt enkelt samhälle att leva i där man hjälps åt..man löser problem tillsammans.

Vad gäller demokrati så är det ju samma sak där..man samtalar..respekterar varandras åsikter och det gör det möjligt att hitta gemensamma lösningar och vidga vyerna..tänk vad det berikar att höra andra människors åsikter om saker och hur de listat ut lösningar..fascinerande bara man lyssnar vad andra har att säga.

Vad gäller både demokrati och solidaritet anser jag att vi tappat bort betydelsen av dessa så fundamentala förhållningssätt. Båda begreppen låg till grund för det välfärdssamhälle som historiskt byggdes..ett samhälle där synsättet är att alla människor har lika värde.

Någonstans på vägen har vi gått vilse. Idag behöver man bara gå till en arbetsplats..vilken som helst så hittar man mentaliteten "bara jag få är jag nöjd". Att visa hänsyn och måna om "de sina" är en mentalitet som blir mer och mer sällsynt.

Thats for now..over and out

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar