måndag 28 november 2011

Prolog..

Först måste jag berätta att jag inte haft besök här på bloggen av en mycket kär vän idag..än ska väl tilläggas. Jag tolkar det som ett tecken..ett spännande tecken och säger LYCKA TILL och tänk JAAAA istället för NEJ

Så till prologen..

Inleder idag en följetong på förekommen anledning. Egentligen borde jag gjort det i våras men eftersom jag aldrig gått någon kurs i HUR man använder en kristallkula så viste jag inte då hur saker och ting skulle te sig så här i slutet av november 2011.

En kort resumé:

Blev arbetssökande 2011-01-01. Anmälde mig som arbetssökande hos arbetsförmedlingen i februari 2011. Fick ett telefonsamtal på senvåren 2011..från min NYutsedda handläggare och sedan dröjde det ända fram till 25 oktober 2011 innan jag kallades till AF för möte med handläggaren.

Vid det första telefonsamtalet i våras blev jag informerad om att jag hade tilldelats en speciell kod av AFs handläggare. Alla som skrivs in hos AF får en kod tilldelad sig. Min kod berättade att jag har ett funktionshinder som gör att jag fått en “stämpel” ..jag är ju som bekant synskadad och har ögonsjukdomen RP – Retinitis Pigmentosa. RP är en sjukdom som orsakar för tidig celldöd i ögats näthinna och vartefter cellerna dör försämras synfältet och orsakar dåligt mörkerseende..dåligt, jag är blind i mörker och använder blindkäpp.

Så..fine…en kod som ska hjälpa mig få det stöd jag behöver för att hitta ett arbete som kan passa. “Det finns ekonomiska medel avsatta för funktionshindrade att komma in på arbetsmarknaden” sa handläggaren där på senvåren.

Bra” sa jag och fortsatte..”så här är det förstår du..jag känner nämligen inte en enda människa som har fått ett jobb förmedlat av Arbetsförmedlingen så nu har du den granna uppgiften att bevisa för mig att jag har fel i min uppfattning om att AF inte kan hjälpa människor till arbete”

“oj” sa hon handläggaren..”då hoppas jag att jag ska kunna hjälpa dig.” så berättade hon om vad AF kan hjälpa till med och bla så kunde de hitta praktikplatser! Eller JAG skulle leta praktikplats (och söka alla arbeten också såklart) och när jag hade hittat något skulle jag höra av mig. Hittade JAG en praktikplats skulle arbetsförmedlingen bistå med hjälpen att fylla i blanketten till Försäkringskassan så jag kunde få aktivitetsersättning istället för att “stämpla” a-kassa.

Där började historien som i det första kapitlet kommer dokumenteras från mötet med handläggaren på Arbetsförmedlingen den 25 oktober 2011.

Orkar du följa med är du välkommen! Jag har full förståelse om du inte orkar och jag ser min kommande bloggdokumentation som en metod att avreagera mig..skriva av mig den frustration jag känner att som vanlig människa (ja förutom synskadan då) behöva genomlida samhällets oförmåga att verkställa uppdrag.

Jag vill också säga att jag absolut inte ser mig själv som något offer..tycker inte synd om mig själv och framför allt har jag aldrig sett på mig själv som funktionshindrad. Jag är duktig på det jag kan och har aktivt valt att utbilda mig till ett yrke jag klarar trots sjukdomen..så..jag vill inte ha några “stackars dig..tyck synd om-kommentarer”

Ewa

SLUT prolog

3 kommentarer:

 1. Jätteråkigt med ögonen såklart men VEM jobbar i mörker? Om du inte tar jobb som nattvakt så ska set väl inte vara några problem?
  Rätta mig om jag har fel...
  Kram!

  SvaraRadera
 2. Nej du har helt rätt..så står det i läkarintyget att nattarbete inte är aktuellt.

  sen kan jag självklart inte jobba med ngt precisionsarbete det skulle jag inte fixa.

  Jag har haft sjukdomen sedan -95 så jag lever bra med den. Blev av med körkortet då..-95 och det var skittråkigt då men nu är jag så van att transportera mig på annat sätt så det är inte heller ngt som är ett problem...kan vara krångligt som tusan om man måste pendla.. men inget problem

  men det kommer jag återkomma till.

  KRAM på dig!

  SvaraRadera
 3. Kika på din mobil :-)

  SvaraRadera