måndag 2 januari 2012

Offentlig plats..

Måndag och kvällskvist.

En händelserik dag på flera sätt. Kontakten med Arbetsförmedlingen kommer jag skriva om i ett nytt kapitel i “En sann historia” så det återkommer jag till..ALLT kommer dokumenteras..*skrattar*..för eftervärlden!

Under förmiddagens långpromenad med hunden blev jag ordentligt utskälld. Delvis befogat men det får ju lov att vara i proportion till själva händelsen. Även om man tror att jag inte gör några som helst fel..så gör jag det men jag har sällan något ont uppsåt (förutom när jag gormar och svär åt folk på MAXI men kom då ihåg att orden ALDRIG passerar läpparna utan jag ler och ser trevlig ut)

I allafall så hade jag den stora lilla greken lös i spåret uppe i skogen. INTE en enda människa inom synhåll och ingen hund heller! Jag brukar ALLTID koppla hunden om jag kan misstänka att det kommer andra hundar..om sikten är skymd eller om den lilla hunden är olydig och inte lyssnar på kommando. När vi träffar människor utan hund brukar jag inte koppla honom men jag kallar alltid in honom för att gå fot eller “sitt och stanna” så människorna får passera..inget problem alls!

Att jag kopplar honom när det kommer andra hundar är för att så ska vara samt att han är ju så jäkla leklysten den lille Stawros så han är i dom sammanhangen inget att lita på.

I dom sammanhangen är han inte så intresserad av mattes kommandon eller joodå om matte är framför och vi får ögonkontakt  så funkar även då “hit och stanna” så jag får sätta på kopplet.

I dag såg jag inte matten och två stora rottisar som stod under en stor gran precis efter en svag vänstersväng.

Jag såg på lillgrekens reaktion att det var något..han stannade och satte sig mitt i spåret ca 5 m framför mig. Då såg jag ekipaget! Då stack lillgreken för han är ju van vid  hundar och en av de bästa lekkompisarna är ju en 3-årig STOOOR rottistik. DÅ började matten till rottisarna gorma och skrika och sparka år lillgreken och gapade åt mig att “KOPPLA HUNDEN”!!!!!!!

Lung och fin gick jag mot lillgreken (som fullständigt  ignorerade mig) som var jättepå eftersom rottisarnas matte lekte med honom..(trodde han) jättekul typ som hojtade och sparkade och flaxade med armarna.

Till slut fick jag på koppel och bad såklart om “Jag ber om ursäkt..jag såg inte Er!”

DJÄVLAR..då fick jag veta att jag minsann skulle vara glad att det inte hände nånting! “Har man ingen koll ska man ha hunden kopplad”!!!

Rottisarna hade då börjat dra åt varsitt håll i kopplen och den jättenervösa..oroliga rottismatten piskade upp hundarnas sinne så till den milda grad att hon nästan inte kunde hålla i dom.

DÅ kom en annan hundägare med en lös hund..en mycket mer disciplinerad än lillgreken och även den matten fick veta ATT hon skulle koppla sin hund.

Den nytillkomne hundägaren sa mkt bestämt till rottismatten “ Lugna ner dig” ..”ser du inte att dina hundar trissas upp när du håller på och skriker så där!” ..”Jag har full koll på min hund och hon kommer inte göra något alls mer än det jag säger åt henne”.

Sen gick vi tillsammans den disciplinerade hunden..hennes matte..jag och den ohängde lille greken.

SJÄLVKLART skulle han varit kopplad..lillgreken..fel av mig..förlåt! MEN jag kan inte för mitt liv förstå varför man ska ha två stora rottisar om man blir så djävla orolig när man är ute med dom att dom ska ha ihjäl andra hundar! Ska man ha hund då?

Här i Västerås gäller koppeltvång på offentlig plats. (Lokala ordningsföreskrifter).räknas skogen som offentlig plats eller?

Lagen om tillsyn över hundar och katter (2007:1150)

Under tiden den 1 mars - 20 augusti skall hundar hållas under sådan tillsyn att de hindras från att springa lösa i marker där det finns vilt. Under den övriga tiden av året skall hundar hållas under sådan tillsyn att de hindras från att driva eller förfölja vilt, när de inte används vid jakt.

4 kommentarer:

 1. Oj, jag är så glad att inget hände lilla vännen!

  Jag som är lite kinkig när det gäller lösa hundar, men jag håller så med, VARFÖR två stora om man inte har koll själv :(

  Kram! ♥

  SvaraRadera
 2. Jag är ganska säker på att det inte hade hänt ngt. Helt säker kan man ju inte vara men den lilla hunden är ju väldigt van att läsa andra hundar och läser han minsta obalans lägger han sig platt på mage och väntar.

  Hundar ska inte vara lösa men eftersom det hela tiden är träning som gäller för att få ett ömsesidigt förtroende med hunden så passar man ju på när man är själva.

  på 11 månader så var det här andra gången som det "dök upp" ett ekipage som jag inte såg och det var ju olyckligt :(

  Men det är ju klart som tusan att om man som hundägare är så fullkomligt livrädd för vad ens hundar ev ska göra mot andra hundar så kommer det förr eller senare att hända något.

  En frisk balanserad hund ska inte göra utfall mot en annan hund och framför allt inte mot en valp...då är det nåt vajsing. Det oavsett storlek på hund.

  Den stora lilla greken har träffat hundar som markerar att de inte vill leka..hundar som är dominanta både stora och små och han är fenomenalt duktig på att anpassa sig till situation.

  Tror inte att det var något som helst fel på de stora rottisarna men däremot matten som var otroligt obalanserad.

  Den muskelkraft som två såna storvovvar besitter är ju inte att leka med och det är klart att har man inte koll och disciplin på den då får man ju problem.

  Jättefina hundar!! men matten behöver gå en och annan kurs och förmodligen terapi själv!

  Den stora lilla greken behöver träning..mer..på inkallning i såna situationer och vi ska konsultera någon hur vi ska träna detta bäst. Det gäller ju att jag är mycket roligare än själva situationen och det är inte alltid så lätt!

  Tisdagskramar ♥

  SvaraRadera
 3. Exakt, det är det jag menar, hennes osäkerhet, eller vad det är projiceras på hundarna och då kan det bli otäckt :(

  Jag är så glad att jag själv vågar ta ut Rex, har inte vågat ta i en hund sedan Fiffi blev biten, men jag måste ta tag i det och jag blir säkrare för var dag :)

  SvaraRadera
 4. Han har det bra den lilla söta Rex som har en sån fin extramatte :)

  Man lär ju känna dom om man får umgås ett tag.

  Jag har haft förmånen att ha ett par riktigt duktiga hundläsare som grannar. Dom har lärt mig massor om hur hundar funkar..vad som händer i olika situationer ..jättebra för en sån som mig som aldrig haft hund!

  Han har ju fått sig ngt "nyp" i lekens hetta..den lilla greken.. men det är ju erfarenheter som han lär sig på. Hundspråket kan man ju inte lära dom utan det behöver dom lära av andra hundar och då har vi haft tur att ha stabila..trygga lekkamrater i alla åldrar..storlekar och raser.

  MOT SKOGEN NUUUU!!!
  KRAM! ♥

  SvaraRadera