måndag 10 januari 2011

Faceraped..

Det myntade uttrycket för när Din identitet blir "kapad" på Facebook.

Jag funderar.."Vad ska man med någon annans identitet till?..det räcker väl att hålla ordning på sin egen!" Tänker..om Du blir sk "blockad" jaa då borde det väl vara så att du får ta dig en funderare på av vilken anledning och göra något åt det i så fall. Det kan ju inte vara ett alternativ att ta någon annans identitet och skriva i..då handlar det ju om något annat än att du vill socialisera med vänner..nya som gamla..i det sociala mediat FB.

Att få en sk facerape juridiskt prövad verkar ju inte helt enkelt.
Är det olagligt?
Det är INTE olagligt att ska en ny profil på Facebook däremot är det olagligt att skandalisera identiteten enligt datainspektionens jurist.
Man tycker att personuppgiftslagen - PUL ska täcka in skyddet för den enskildes identitet men det finns tydligen utrymme i lagen som gör att lagen inte är heltäckande.

Själv har jag varit med om att någon/några försökt logga in på mitt FB konto men då fick jag veta det direkt..via min e-postadress förmedlade FB att jag skulle se över mina sekretessinställningar då det fanns anledning att tro att någon ville använda mina uppgifter.

Vad göra då?
Du måste anmäla till Facebook att din identitet används av någon annan. Administrativt tar det i bästa fall upp till 2 veckor för Facebooks Dublinkontor att ta bort identiteten..onödigt lång tid kan man tycka..det hinner ju hända mycket på 2 veckor!

Jaja..rättsäkerheten för enskilda samhällsmedborgare är ett intressant fenomen och det finns anledning att återkomma och reflektera kring den svenska rättsäkerheten!

2 kommentarer:

  1. En vän till mig på FB började skriva väldit konstiga saker på sin status... Fattade då att hon blivit FR...

    Man måste vara noga med att logga ut, för om man gör det så är risken mindre :)

    Kram!

    SvaraRadera
  2. Jaa..logga ut är viktigt!! Sen får man ju reflektera över användandet och innehållet överhuvudtaget när det gäller www.

    Nu blir det att ta tag i dagen!!

    Kram på Dig!

    SvaraRadera