torsdag 20 januari 2011

Minister debatterar FAS 3..

Ja, debatt och debatt.. Hillevi Engström, arbetsmarknadsministern har i dagens DN skrivit en debattartikel ...en lååång sådan. Det som går att utläsa ar att hon faktiskt har lyssnat på den senaste tidens kritik om oseriösa arbetsgivare som har sett en affärsidé i att få betalt för gratis arbetskraft. Alltså ..de har inte bara gratis arbetskraft utan de får betalt för dom också.

Arbetskraften ..dvs de som i den av regeringen beslutade jobb- och utvecklingsgarantin  ska processas ut i arbetslivet och slutligen hamnar i fas 3, de FÅR INTE plugga alternativt jobba (söka jobb och få en anställning) under en två års period. Faktiskt helt obegripliga regler! Slutsatsen jag drar är att regelverket BARA tillskapats för att man i Sverige ska kunna "frisera" siffrorna för antal arbetslösa. .. snacka om storebrorsfasoner.

Jaja.. nu berättar i allafall ministern att Arbetsförmedlingen MÅSTE kontrollera arbetsgivarna och FÖLJA UPP placeringarna inom fas 3 (jösses vad jag tycker illa om benämningen).

I Tv4 - nyheterna intervjuas en chefsperson på arbetsförmedlingen med anledning av artikeln. Hon ser förtvivlad ut och säger att arbetsförmedlingen inte hinner med alla pålagor de fått. "Volymerna har ökat dramatiskt och vi vet att det finns brister hos anordnarna och hos oss"

Jag tänker "jaha..ytterligare ett ovanifrånbeslut som den som är skickad inte har förmåga att rusta sig inför". Dock sas det den här gången inget om resursbrist och det tycker jag är bra med tanke på de medel, 17 miljarder, som avsattes av regeringen initialt när arbetsförmedlingen skulle ta över ansvaret för de långtidssjukskrivna.

Har verkligen Arbetsförmedlingen kompetens att klara kontrollen som nu aktualiseras? Tveksamt! Hur blir det bättre för den enskilde..ursäkta "fasanen"?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar