torsdag 10 februari 2011

Hejda dig ministern..

Ställer mig frågan:
“Är det regeringens målsättning att slå ut alla som på något sätt ter sig annorlunda?”
Funderar dagligen på alla “vattentäta skott” mellan myndigheter som har till uppgift att verkställa de av regeringen kläckta idéerna.
De ska tolka lagtexter och gör det utifrån sin sitt specifika uppdragsområde. De tolkar också dessa tillskapade lagtexter utifrån myndigheternas egna inarbetade kulturer.

Var finns “den lilla människans” behov och vardag i diskussionerna som föregår dessa enorma sk åtgärder? Joo jag förstår att siffror och statistik ligger till grund för iakttagande av samhälleliga grupperingar och det utanförskap som mer och mer blir gängse i vårt samhälle 2011.

Men människorna..av kött och blod..med grundläggande behov..med förhoppning om att leva ett bra liv..det enda livet vi vet något om.. var i beslutandeprocessen tas hänsyn till människorna?
Människor som i Sverige mer och mer kategoriseras och “Vi” och “Dom” mer och mer utkristalliseras. Fenomenet kallas också “Lucifereffekten”.

Peter Gärdenfors är professor i kognitionsvetenskap vid Lunds universitet och skrev en artikel i Svenska Dagbladet 2007 och som ändrades 2009, som han avslutar med raderna:
Genom att ständigt vara på vakt när någon gör en distinktion mellan ”vi” och ”dom”, kan vi förhoppningsvis lära oss att höra en varningsklocka mot de moralistiska mekanismer som triggas av dessa ord. Man skall bli extra misstänksam när någon vill tillämpa en moralisk princip som är beroende av en indelning i vi som är med, och dom som står utanför.
De vattentäta skotten mellan samhällets myndigheter tar INTE hänsyn till människors behov av helhet för om bidragen dras in av Försäkringskassan..så har inte Arbetsförmedlingen verktygen att ombesörja vad de bidragslösa behöver.

Det går helt enkelt inte att fatta fler sådana beslut som stadgar utanförskapet ytterligare.
Sätt istället punkten “UTANFÖRSKAP – vad är det?” högst på agendan och red ut begreppen! Innan kan inga fler “vi” och “dom” beslut fattas!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar