tisdag 22 februari 2011

Internationella brottsofferdagen..

ljus
Den 22 februari är sedan många år tillbaka utlyst till att uppmärksamma brottsoffer och brottsofferfrågor.
Såg på regeringens sajt att Beatris Ask i dag kommer besöka Västerås för att informera sig om hur polisen arbetar för att stödja unga brottsoffer.

Ett aktuellt ämne och jag tycker inte att man kan se unga brottsoffer som en homogen grupp eftersom de som individer drabbas av olika typer av brott. Förstår att det behöver finnas regler och arbetsmetoder för att handläggning och utredning behöver ske snabbt så de unga kan komma vidare i sitt liv ..både offer och gärningsman men det är lika viktigt att jobba med metoder så alla får säga sitt..känna att de blir tagna på allvar.

Regelverket och tillika skyddet för det unga brottsoffret som vid fällande dom och ev utdömt skadestånd måste tydliggöras ytterligare i det avseende att det inte med automatik betalas ut skadestånd om gärningsmannen inte kan betala.

Många gånger är skadeståndet brottsoffrets enda påtagliga upprättelse och har ett stort symbolvärde men om skadeståndet inte regleras när betalningssvaga gärningsmän döms..vem stöttar då Brottsoffret i skadeståndsprocessen?

Den äldsta av “mina tjejer” fick skadestånd tilldömt sig efter att ha misshandlats av pappan för två år sedan. Skadeståndet har fortfarande inte betalats. Socialtjänsten som har till uppgift att hjälpa tjejerna har inte sett som sitt ansvar att biträda flickan till att erhålla det utdömda skadeståndet och frågan kvarstår..

“VEM ska hjälpa till så att skadeståndet blir reglerat?”

2 kommentarer:

  1. WOW...att bea tom som en ask visar sej skulle göra så att jag samlar till demonstration med budskapet och kravet på hennes avgång...edan får jag ändå säga att brottsofferjouren många gånger gör ett bra jobb...vad som är beklämmande är att verksamheten bygger på volontärverksamhet...

    SvaraRadera
  2. Brottsofferjourerna och Kvinnojourerna gör ett fantastiskt jobb i att hjälpa och stötta brottsoffer och jag håller helt med om att det är beklämmande att verksamheterna oftast drivs ideellt av eldsjälar som med sin själ och energi ger av sig själva i kampen mot brot och våld.

    Det är kommunernas ansvar att se till att brottsoffer får hjälpen och stödet de behöver men tyvärr fungerar ansvaret på det viset att kommunerna köper tjänsten jäkligt billigt av ideella organisationer.

    Bidrag till lokalhyror och på några ställen i landet satsas ekonomiska medel så föreningarna kan anställa någon men till största delen är det som sagt ideella krafter som tar ansvar.

    En STOR ELOGE till ALLA ideella krafter en dag som denna!

    SvaraRadera