lördag 5 februari 2011

Lucifereffekten..

I Skavlans program förra fredagen intervjuades socialpsykologen Phillip Zimbardo om The Stanford prison experiment där vanliga, välanpassade människor på kort tid förvandlades till sadistiska torterare. Vill du se intervjun klickar du på länken ovan och flyttar speltiden till 35.14.

Här hemma har vi diskuterat och analyserat fenomentet under veckan och den sk "lucifereffekten" går att omsättas till det som pågår i samhället lite överallt..DET ÄR RIKTIGT OTÄCKT !

Peter Gärdenfors är professor i kognitionsvetenskap vid Lunds universitet och skrev en artikel i Svenska Dagbladet 2007 och som ändrades 2009, som han avslutar med raderna:
Genom att ständigt vara på vakt när någon gör en distinktion mellan ”vi” och ”dom”, kan vi förhoppningsvis lära oss att höra en varningsklocka mot de moralistiska mekanismer som triggas av dessa ord. Man skall bli extra misstänksam när någon vill tillämpa en moralisk princip som är beroende av en indelning i vi som är med, och dom som står utanför.

Är det inte så det ser ut..på arbetsplatser men det kallar vi för kulturer. Vi ser det i föreningsliv..i skolan..hos myndigheterna som byggt upp en "sanning"..deras sanning utifrån det uppdrag de tolkas ha ..men människorna..vi alla..vi som är dom, utsätts på exakt samma sätt, som de på spelplanen i experiementet, gjorde till en sanning.

Psykologiska spel som med kognitiv deskription blir livsfarliga..för oss alla faktiskt.

Det mest otäcka är att deltagarna i det psykologiska spelet inte märker när spelreglerna blir normaliserade.

Det vanligaste sammanhanget där ordet normaliseringsprocess används är när kvinnor utsätts för kvinnofridskränkning och det är också en bra beskrivning på fenomenet..det pågår och pågår och till slut är det normalt.

Flickan som uppmärksammades i Uppdrag Granskning som hade en pappa som var pedofil vittnade om samma sak..hon var så van att leva i detta helvete med systematiska övergrepp så det var helt normalt för henne.

NEEJ upp till kamp..behandla andra människor som du själv vill bli behandlad och reflektera över beslut du drabbas av och ifrågasätt!

Det goda segrar!!

2 kommentarer:

  1. Det goda segrar... Vill gärna tro på det, men har börjat att tvivla... :(

    SvaraRadera
  2. Jodå..det goda segrar! :)

    SvaraRadera